Viden om
Denne side er en hjælp til dig der føler dig alene i dine udfordringer. En mulighed for at se sig spejlet i andre i samme situation.
Siden her er derfor korte beskrivelser af en problematik og et link til foreninger hvor du kan læse dig til mere viden.
Emner hvor jeg som terapeut har en særlig erfaring i forhold til at hjælpe dig.
Særligt sensitiv
Har du mærket fornemmelsen af, at du var ”for følsom”, ”for sart”, ”for nærtagende”? Hvad nu hvis det enkle svar er, at du er særligt sensitiv? Som særligt sensitiv sanser du verden dybere end flertallet. Det kan være dine og andres følelser, stemninger, lyde, lys, vind og temperatur.
At være særligt sensitiv betyder, at du ER følsom og ofte kan fornemme noget som andre måske ikke mærker. Det påvirker dig. Du bliver let overstimuleret og kan have svært ved at finde ro. Lever du et liv i stor overstimulation kan det føre til stress, angst og depression. Omvendt betyder din sensitivitet også at du lægger mærke til og kan glædes over over ting der ellers kan synes ligegyldige.
I terapi vil vi gå på opdagelse i hvad det at være følsom betyder for dig. Vi vil finde svar på hvordan du giver plads til din sensitivitet så dens styrkesider kommer til udtryk. Vi vil turde møde sårbarhed og opdage at den er styrke. Praktisk kan vi arbejde med hvordan du skaber en hverdag hvor du navigerer forbi overstimulation og kan bruge din energi positivt. Hvordan står du ved dig selv overfor andre og tillader dig selv at være en rollemodel. En stor del af din sansning foregår via kroppen, hvorfor vi også vil gå ind i at forstå signalerne fra din krop.
HSP-foreningen arbejder for at udbrede kendskabet til det særligt sensitive træk. Du kan blive klogere på HSP foreningens hjemmeside.
Jeg er medlem af foreningen og er registreret som behandler.
Ufrivillig barnløshed
Barnløshed og tab er smertefulde livsprocesser. Det psykiske kan risikere at blive skubbet væk, af dig selv eller af andre. Det kan også være, at I som par reagerer meget forskelligt i jeres proces. Eller, at du er meget sårbar i, at du ser børn alle vegne og på den måde hele tiden bliver eksponeret i din sorg. Barnløshed påvirker hele dit liv nu, men også dit fremtidige liv, dine forestillinger og drømme, håb og frygt.
I terapi er det forløsende at tale frit om længslen efter at blive forældre, frygten for ikke at blive det, behandlingsstress, sorg og angst, følelser af skyld og nederlag, relationer og valg. I terapi vil vi også møde din krop, mærke dens reaktioner og det den har brug for. Terapi kan ikke fjerne årsagen til din situation, men den kan gøre det lettere at være i.
Terapi er også en vigtig bearbejdning når du som barnløs bliver gravid og får børn. Der ligger ar og sår som kroppen husker og fremadrettet ubevidst vil påvirke dig og din relation til dit barn.
Via foreningen fertilitet og tab kan du finde information at spejle dig i, kendskab eller kontakt til andre i samme situation som dig.
Hvis jeg oplever at vi i din terapi nærmer os fysiske behandlings spørgsmål henviser jeg til jordemoder Camilla Uhlsøe. Hun tilbyder alternativ hjælp til behandling. Anbefaler varmt hendes podcast.
Depression
Går du i en tilstand af nedtrykthed? Kører tankerne på højtryk, som en centrifuge, hvor enhver tanke der kommer, ind vender mere mørk og trist tilbage. Sover du dårligt, er træt og uoplagt? Er du irritabel, opfarende, ustabil og grådlabil? Har du svært ved at finde mening og i det hele taget at tage dig sammen fordi det der før gjorde dig glad virker ligegyldigt? Depression kan ramme i mange grader og starter et sted før det bliver en egentlig depression.
Det tidligere vi reagerer på symptomer des bedre. Vi kan begynde handling og forebygge udviklingen til et tungere stadie.
I terapi behandler jeg depression via kognitiv terapi, hvor vi kan ændre dine tanker og dine vaner. Desuden vil vi arbejde kropsterapeutisk, at lære at mærke, forstå og lytte til de signaler kroppen sender dig. Du lærer at forstå dine behov. Det kan være en stor hjælp til dine pårørende når du begynder selv at vide hvordan du har brug for støtte. Medicin kan være en gavnlig strategi ved depression. Som terapeut tager jeg også ansvar for at italesætte hvis det vil være en god ide at besøge en læge.
På depressionsforeningens hjemmeside kan du læse meget mere, både hvis du er den der er i en depression og for dig der er pårørende.
https://depressionsforeningen.dk/
Diagnose?
Står du et sted i diagnoseovervejelser? Har du allerede fået en diagnose? Står du på venteliste til udredning hos en psykiater? Eller står du i tilbagevendende i de samme udfordringer, der livet igennem har trængt sig på.
Som terapeut kan jeg ikke stille en diagnose, men jeg kan hjælpe dig med at leve godt med en diagnose. Og jeg kan hjælpe dig med at tage beslutningen om hvorvidt du ønsker at gå diagnosevejen.
I terapi arbejder vi med at forstå og navigere i den ramme der åbner sig for dig når du har fået eller er i tvivl om en diagnose. Hvem er du når det pludselig giver mening hvorfor meget føles anderledes for dig? Hvordan er du tro mod dig og den du er? Vi vil også mærke de sansninger du har i din krop og gøre dem så meget som muligt til en medspiller. I terapi vil vi også gå på opdagelse i der hvor din anderledeshed giver dig unikke kvaliteter du kan få i spil i dit liv.
Der er mange meninger om diagnoser og for den for hvem livet er svært gavner det ofte ikke. I mit terapirum kan vi finde et frirum hvor det er dig, dine behov og DIT liv der er i fokus. Vi kan tale om det – bare sådan som det ER.
Foreningen En af os arbejder for en af afstigmatisering af psykisk sygdom. Her kan du finde et sted hvor der bliver talt om det.
https://www.sst.dk/da/en-af-os
Måske har du allerede fået en diagnose – eller en forestilling om at det er en bestemt diagnose du søger udredning for.
https://adhd.dk/
https://ocd-foreningen.dk/om-ocd/hvad-er-ocd/ https://www.autismeforeningen.dk/om-autisme/